Weten Wat Werkt bij leren ontdekken

Weten Wat Werkt bij leren ontdekken

Weten Wat Werkt

bij leren ontdekken

Soms wordt de vraag gesteld of Onderzoekend en Ontwerpend Leren, Ontdekkend Leren, of Leren Ontdekken wel werken in het basisonderwijs. Zijn er ‘bewezen’ manieren om dit soort onderwijs goed te implementeren? Werken ‘andere’ onderwijsvormen eigenlijk wel? Wat leren kinderen daar van en komen we dan wel voldoende toe aan de kerndoelen? Dat zijn zo maar wat vragen die kunnen opkomen bij dit onderwerp.

Wetenschappelijk onderzoek én onderwijspraktijk

Op deze website proberen we daar antwoord op te geven. Dat doen we deels vanuit wetenschappelijk onderzoek en deels gevoed vanuit de onderwijspraktijk van scholen die al ver zijn met de implementatie van onderzoekend leren of wetenschap en technologie. Vanuit de Kennistafel Onderzoekend en Ontwerpend Leren hebben we zo veel mogelijk expertise gebundeld door onderzoekers, leerkrachten, directeuren en bestuurders samen te laten werken aan twee belangrijke thema’s: het belang van nieuwsgierige vragen stellen en het belang van professionalisering.

Schat aan informatie

Dat heeft een schat aan achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en interviews opgeleverd waarmee scholen zelf aan de slag kunnen. De informatie op deze website wordt op een toegankelijke manier toegelicht en al het materiaal kan worden gedownload. We hopen dat scholen zo in hun eigen tempo aan de slag kunnen en een beter idee krijgen over wat werkt bij dit soort onderwijs!