Masterclasses kansengelijkheid

In het Kennislab Bevorderen Kansengelijkheid PO/VO/MBO hebben wij materialen ontwikkeld voor vier masterclasses rond het onderwerp kansengelijkheid: Wat zijn gelijke onderwijskansen?, Hoge verwachtingen, Differentiatie voor gelijke kansen en Rechtvaardig beoordelen en beslissen (van de laatste masterclass is een PO- en een VO-versie). De materialen zijn in eerste instantie bedoeld voor gebruik in de lerarenopleiding voor pabostudenten of studenten van de tweedegraads of eerstegraads lerarenopleidingen, maar zij kunnen (met enkele aanpassingen) ook worden gebruikt voor PO- of VO-lerarenteams, bijvoorbeeld op een studiedag. In het Stroomdiagram masterclasses Kennislab kansengelijkheid is een beknopt overzicht te vinden van de masterclasses en de bijbehorende leeruitkomsten en werkvormen.

In het stroomdiagram is een volgorde voorgesteld voor als je alle vier de masterclasses wilt behandelen. Je kunt er ook voor kiezen om twee of drie van de masterclasses te behandelen. Het is wel belangrijk dat in ieder geval gestart wordt met de masterclass ‘Wat zijn gelijke onderwijskansen?’.

Aan de slag!

De bestanden zijn hieronder te downloaden in Word- en PowerPoint-formaat. Iedereen is vrij om de materialen aan te passen om deze beter aan te laten sluiten bij de eigen doelgroep en doeleinden. Als je een aangepaste versie van de materialen gebruikt, gelieve dit te vermelden in de betreffende bestanden (bijv. op de eerste dia van een PowerPoint en/of in een voetnoot in een Wordbestand). Als je vragen hebt over de materialen, neem dan contact op met Edwin Buijs (edwin.buijs@han.nl).

Feedback

Feedback is ook altijd welkom: als je materialen hebt uitgeprobeerd, als je voorstellen voor verbetering hebt van de materialen, als je aanvullingen hebt voor de materialen, of als je iets wilt delen over de ervaringen van jezelf en/of van de deelnemers aan de door jou verzorgde masterclasses, dan horen wij het graag!

Wij hopen dat de materialen inspiratie en nieuwe inzichten zullen brengen en een bijdrage zullen leveren aan het bevorderen van gelijke kansen voor alle leerlingen.

Namens de deelnemers van het kennislab Bevorderen Kansengelijkheid PO/VO/MBO:

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Fabian van Aarle
Edwin Buijs
Jacqueline Gerrits
Koen Jansen
Esther Keun
Tirza Schut
Marijke van Vijfeijken
OBS de Wijzer
Ivonne Reijers

Valuascollege
Henriëtte Aerts
Xavier Schobben