Leren van en met elkaar

Dat leraren de deur van hun klaslokaal nog steeds vaak dicht houden, leidt tot gemiste kansen. In succesvolle onderwijssystemen in andere landen ontwikkelen leraren, veel meer dan in Nederland, samen onderwijs. Dat is leerzaam en dat verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Als je in samenwerking onderwijs ontwikkelt, leer je elkaar en elkaars talenten beter kennen en worden ieders kwaliteiten optimaal benut.

Van elkaar leren

Samenwerken met collega’s is zo belangrijk omdat leraren veel van elkaar kunnen leren. Ieder teamlid heeft immers eigen kwaliteiten en iedereen pakt OOL-lessen weer anders aan.  Samen onderwijs ontwikkelen is dan ook een belangrijk onderdeel van OOL-professionalisering. In tegeltje 4c zullen we daar ook nog op ingaan. Je ontwikkelt als team samen lessen en projecten en je ondersteunt elkaar daarbij. Ook is het leerzaam om kennis en ervaringen uit te wisselen, bij elkaar in de klas te kijken en elkaar feedback te geven. Ook dat zijn belangrijke onderdelen van OOL-professionalisering. In het overzicht van de 10 succesfactoren voor W&T op de basisschool dat hier is bijgevoegd, zie je dat samenwerken en leren van elkaar bovenaan staan.

Aan de slag!

Laat je inspireren door mooie schoolvoorbeelden, waar wordt uitgelegd hoe leraren samen binnen een thema of project hun eigen onderwijs ontwikkelen en wat daarvan de meerwaarde is! Zoals bijvoorbeeld op De Agnietenschool in Elburg. Meer verhalen van leerkrachten vind je hier: En bedenk je ook dat je veel kunt leren van ouders en met hen kan samenwerken aan projecten. Via deze website kun je daarvoor concrete voorbeelden vinden.

Opbrengstenbank