Toolkit | Samen innoveren in een innovatieteam

Samenwerken aan een innovatief vraagstuk, met collega’s uit andere scholen, eventueel met studenten, onderzoekers, opleiders of mensen uit andere sectoren. Dat kan je veel opleveren! Dergelijke samenwerking is alleen lang niet altijd effectief, soms blijven deelnemers hangen in veel praten, soms wordt er te snel voor een oplossing gekozen. Henderijn Heldens en Anje Ros van het lectoraat Goed Leraarschap, Goed leiderschap van Fontys Hogescholen, hebben een methodiek ontwikkeld die je in acht bijeenkomsten door het proces leiden.

Deze praktische toolkit is voor iedereen die in (bovenschoolse) teams op een effectieve manier wil samenwerken aan een innovatief vraagstuk. Voor elk van de acht bijeenkomsten is er een leidraad in de vorm van een PowerPoint met daarin doel, een agenda en werkvormen. Je werkt toe naar het ontwerpen van een tool en/of praktische handreiking. De methodiek ondersteunt bij het leggen van een goede verbinding met de eigen school en met het benutten van ieders netwerk. De toolkit bestaat uit:

  1. Katern
  2. Handleiding
  3. Werkvormen
  4. PowerPoints
  5. Filmpjes
  6. Voorbeelden van opbrengsten
  7. Webinar

Scroll naar beneden om aan de slag te gaan met deze tools.

Filmpjes

Sanne over LOF en innovatieteam

Het innovatieteam van OBS de Harlekijn in Venlo zette het innovatieteam in als onderdeel van een breder project rondom leesbevordering. In dit filmpje vertelt leerkracht Sanne Teeuwen over haar ervaringen met het innovatieteam én over de opbrengsten in de vorm van een Literair Paspoort voor leerkrachten. | 2021

Publicaties & links

Katern | Samen innoveren in een innovatieteam

Dit katern beschrijft een ontwerpaanpak om in een innovatieteam aan de slag te gaan met een complex vraagstuk. Het beschrijft de ontwerpaanpak, gebaseerd op design thinking, een ontwerpmodel, waarmee onderwijsprofessionals op een effectieve en efficiënte manier werken aan creatieve, evidence-informed oplossingen voor complexe vraagstukken.

Publicaties & links

Handleiding | Samen innoveren in een innovatieteam

Deze handleiding bevat praktische tips en licht toe hoe je de stappen van de ontwerpaanpak kunt doorlopen en hoe je de materialen in de toolkit kunt gebruiken.

Filmpjes

Filmpjes | Samen innoveren in een innovatieteam

In onderstaande filmpjes vertellen Anje Ros en Henderijn Heldens over de opbrengsten, procesbegeleiding, werkwijze en materialen van de toolkit ‘Samen innoveren met innovatieteams’.

Publicaties & links

Werkvormen | Samen innoveren in een innovatieteam

Deze werkvormen zijn gedurende de acht bijeenkomsten in te zetten. In de handleiding en PowerPoints staat beschreven wanneer welke werkvorm kan worden gebruikt.

Publicaties & links

PowerPoints | Samen innoveren in een innovatieteam

Voor iedere stap is er een PowerPointpresentaties beschikbaar om in de bijeenkomsten te gebruiken. De PowerPointpresentaties zijn voorzien van een geschreven toelichting in het notitievak.

Filmpjes

Webinar | Samen innoveren met impact

Tijdens het webinar op 19 november 2021 jl. vertelden Henderijn Heldens en Anje Ros over de toolkit Samen innoveren in een innovatieteam. Tijdens dit webinar deelden zij enkele opbrengsten van innovatieteams en gingen zij in op de werkwijze van deze methodiek. | 2021

Publicaties & links

Voorbeelden | Opbrengsten innovatieteam

Ter inspiratie een aantal voorbeelden van de opbrengsten van innovatieteams die volgens de methode van Ros en Heldens hebben gewerkt.