Webinar | Weten Wat Werkt bij Leren Ontdekken

Met gepaste trots heeft de Kennistafel ‘Onderzoekend en Ontwerpend leren’ onlangs de website ‘Weten Wat Werkt bij leren ontdekken’ gelanceerd, waar een schat aan informatie staat over onderzoekend en ontwerpend leren (OOL). Het is het sluitstuk van een inspirerend en productief jaar, waarin ruim dertig onderzoekers en professionals uit de onderwijspraktijk beschikbare (praktijk)kennis over OOL en ontdekkend leren hebben samengebracht en ontsloten met het doel dat die kennis beter wordt benut. 

Tijdens het webinar op woensdag 1 december 2021 van 15.30 tot 17.00 uur vertellen Juliette Walma van der Molen en Annemarie van Es over de werkwijze van de kennistafel en over de goede samenwerking en uitwisseling die is ontstaan tussen wetenschap en praktijk. Daarnaast nemen ze je mee langs de verschillende onderdelen van de website en laten ze zien hoe je deze kan gebruiken om jezelf als professional te ontwikkelen en OOL in je school (meer) te implementeren.

Ontzettend veel kennis en expertise

Omdat er al ontzettend veel kennis en expertise over onderzoekend en ontwerpend leren beschikbaar is, heeft de kennistafel zich niet zozeer gericht op het ontwikkelen van nieuwe kennis, maar op het inventariseren, ontsluiten en benutten van bestaande (praktijk)kennis over onderzoekend en ontwerpend leren. “Dat is belangrijk,” zegt Walma van der Molen, “want het is bekend dat de beschikbare kennis de praktijk – scholen en klassen – nog onvoldoende bereikt.”

Twee thema’s

Met de website Weten Wat Werkt hoopt de kennistafel dat te verbeteren. De website bevat artikelen en toegankelijke wetenschappelijke publicaties, maar ook praktijkvoorbeelden, materialen, werkvormen en activiteiten, waarvan is gebleken dat ze werken. Omdat er ontzettend veel informatie beschikbaar is, hebben de makers ervoor gekozen om zich te richten op twee thema’s: nieuwsgierigheid en professionalisering. Deze thema’s zijn uitgewerkt in subthema’s op basis waarvan de content op de website is geordend.

Webinar

Tijdens het webinar vertellen Walma van der Molen en van Es over de werkwijze van de kennistafel en hoe het proces is verlopen dat tot het eindproduct van de website heeft geleid. Daarnaast nemen ze je mee op reis door de website en gaan ze in op de verschillende manieren waarop de content is te gebruiken. Er is tijdens het webinar voldoende ruimte om vragen te stellen over de werkwijze van een kennistafel en hoe  OOL is in te zetten in de eigen school.

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 1 december 2021
Tijd: 15.30 – 17.00 uur
Waar: online
Voor wie: bestuurders, schoolleiders, leraren
Kosten: er zijn geen kosten aan verbonden
Aanmelden: via dit formulier