Snel aan de slag met nieuwsgierigheid in de klas

Je wilt het liefst natuurlijk meteen aan de slag met nieuwsgierigheid! Daarom geven we je hier een selectie van materialen die de nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen en hen aanzetten tot creatief denken. Onderaan deze pagina zijn de materialen te downloaden.

Het Ideeëntoestel

Lesmateriaal dat kinderen aanzet tot creatief denken en nieuwe vondsten. Bijvoorbeeld: leren associëren, nieuwe combinaties maken en iets bekends transformeren en een nieuwe betekenis geven.

Nozie de nieuwsgierige

Met Nozie oefenen kinderen van groep 5-8 nieuwsgierigheid en creativiteit. De Noziekaarten zetten kinderen op een nieuwsgierige manier met een onderwerp aan de slag. De kaarten zijn in te zetten bij alle onderwerpen die in de klas worden behandeld, dus ook bij reken- en taalonderwerpen. De kinderen ontwikkelen waardevolle onderzoeks- en ontwerpvaardigheden.

Ontwerpen in de klas

Lesmateriaal dat kinderen aanzet tot creativiteit en probleemoplossend denken. De kinderen leren veel verschillende oplossingen verzinnen voor problemen. De lessen sluiten aan bij alle mogelijke onderwerpen. Ontwerpen in de klas is een initiatief van leerkrachten en ontwerpexperts.

Concept cartoons

Plaatjes waarop een aantal figuren ieder hun eigen antwoord geven op een vraag. Bijvoorbeeld: Wat bepaalt of een kind een jongen of een meisje wordt? De cartoons zijn een goede start voor een gesprek met de leerlingen en je kunt eventuele misconcepten bij leerlingen boven water krijgen.

Denksleutels

Vragen/opdrachten die kinderen aanzetten tot hogere-orde denken, creatief denken en hen stimuleren om een ander perspectief in te nemen. Bijvoorbeeld de combinatiesleutel: combineer de eigenschappen van twee verschillende voorwerpen en maak daar een nieuw voorwerp van.

Impulsen voor nieuwsgierigheid

Een map met praktische lesideeën op het gebied van Natuur en Techniek. Na een uitgebreide theoretische inleiding vind je een groot aantal concreet uitgewerkte lessen voor onder-, midden- en bovenbouw waarmee je leerlingen nieuwsgierig kunt maken en nieuwsgierig kunt houden.

Onderzoekend en ontwerpend spelen

Een inspiratiemap met handreikingen en voorbeelden van W&T-activiteiten voor kleuters. De activiteiten zijn ondergebracht in thema’s zoals ‘Hoe werkt dit?’, ‘Wat gebeurt er?’ en ‘Wat ga je maken?’.

Wetenschappelijke doorbraken de klas in!

Negendelige boekenreeks die kinderen in de bovenbouw kennis laat maken met diverse wetenschappelijke onderwerpen (alfa, beta, gamma, medisch). Na een inhoudelijke achtergrond vind je voor elk thema een reeks aan activiteiten die ideeën voor eigen onderzoek uitlokken bij kinderen. In elk boek staan drie wetenschappelijke thema’s centraal, bijvoorbeeld DNA, Gedrag en Infecties.

7X nieuwsgierig

Boekje met zeven korte activiteiten die je bij elk project kunt doen om de nieuwsgierigheid van de kinderen te prikkelen. Bijvoorbeeld: een voorproefje geven, iets geks doen of de kinderen laten filosoferen.

Recepten voor nieuwsgierigheid

Boekenleggers vanuit de VSC met opdrachtjes en vragen die kinderen stimuleren om op onderzoek uit te gaan en om op een andere manier naar dingen te kijken. Bijvoorbeeld: zoek iets zwaars en bedenk er een naam voor die net zo klinkt als het eruit ziet.