Wil jij meer gaan doen aan ontdekkend leren in de klas?

Heb jij behoefte aan ondersteuning bij onderzoekend en ontwerpend leren of W&T projecten? Ben je op zoek naar lessen waarin taal, rekenen, of burgerschap worden gekoppeld aan ontdekkend leren of thematisch werken? Ben je benieuwd hoe je de nieuwsgierige vragen van leerlingen kan prikkelen in allerlei lessen? Zoek je tips voor het anders inrichten van je rooster of schoolorganisatie om meer aan de slag te gaan met ontdekkend leren? Wil je meer kennis opdoen over toekomstgericht leren en jouw eigen groeimogelijkheden daarbij? Meld je dan aan voor kick-off bijeenkomst ‘Weten Wat Werkt bij Leren Ontdekken’ op donderdagmiddag 19 januari 2023 van 15.30 – 17.00 uur bij KIEN – Samen ICT voor onderwijs in Dordrecht.

De bijeenkomst draait om de website Weten Wat Werkt bij Leren Ontdekken. Deze website biedt een schat aan informatie over onderzoekend en ontwerpend leren (O&O) en is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen onderwijsprofessionals en onderzoekers binnen de Kennistafel O&O. Wanneer je jezelf of je team wil professionaliseren in O&O én daarbij een koppeling met de zaakvakken wil maken, dan vind je hier direct te gebruiken lessen én achtergronden en materialen voor schoolontwikkeling en professionalisering van leerkrachten. De website en alle materialen daarop kun je zien als ‘open leermiddelen’. Dat zijn onderwijs-, leer- en onderzoeksmaterialen die (digitaal) vrij toegankelijk en (her)bruikbaar zijn. Open leermiddelen worden vaak gebruikt als verrijking, verbreding of vervanging van een reguliere educatieve methode.

Leerkrachten geven echter aan dat zij niet altijd weten waar ze moeten zoeken en of het gevonden materiaal wel van de juiste kwaliteit is. De website Weten Wat Werkt bij Leren Ontdekken bevat om die reden een selectie voor leerkrachten, aangevuld met korte achtergrondinformatie en inspiratie. Tijdens de kick-off bijeenkomst op 19 januari 2023 laten we zien hoe je de site in jouw lessen kunt gebruiken. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek: wat vraagt dit van het handelen van de leerkracht en wat hebben leerkrachten en scholen nodig om deze website en dit soort leermiddelen te gaan gebruiken? Tijdens de bijeenkomst kijken we welke deelnemers hier in duo’s of kleine groepen verder mee aan de slag willen gaan. Welke vragen leven er bij jou? Welke leermiddelen zou je willen uitproberen? Met wie wil je samenwerken daarbij? Welke ondersteuning heb je daarbij nodig? Dankzij een pilot vanuit Kennisnet hebben we tot juni 2023 de tijd om dergelijke vragen met elkaar te verkennen en deelnemers te ondersteunen in het gebruik van de website en leermiddelen.

Doe je mee?

Wij zijn op zoek naar mensen uit het basisonderwijs – leerkrachten, schoolleiders, medewerkers  bestuurders – die aan de hand van een onderwijsvraag aan de slag willen gaan. De kick-off is op donderdag 19 januari 2023 van 15.30 uur tot 17.00 uur, waarin het draait om inspiratie, het ophalen van vragen én het in beeld brengen van wat leerkrachten nodig hebben om aan de slag te gaan met Weten Wat Werkt bij Leren Ontdekken. De pilot ronden we gezamenlijk af met een bijeenkomst in juni 2023.

Praktische informatie Kick-off

Kick-off: Donderdag 19 januari 2023
Tijden 15.30 –17.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur
Waar: KIEN – Samen ICT voor onderwijs, Laan der Verenigde Naties 325, 3318 LA Dordrecht
Voor wie: Leraren, schoolleiders, medewerkers, schoolbestuur uit het basisonderwijs

Aanmelden & meer informatie

Hein van den Bemt, Projectleider Open Leermiddelen, h.vandenbemt@gmail.com