Leergang | Onderzoeksmatig leiderschap

Hoe zorg je dat je school of bestuur een lerende organisatie wordt? En hoe draag je bij aan een cultuur waarin evidence-informed werken de norm wordt? De leergang Onderzoeksmatig leiderschap geeft je inzichten, kennis én handvatten. Zodat je ook echt aan de slag kunt in je eigen organisatie. 

Samen leren en verbeteren

De leergang is speciaal bedoeld voor bestuurders én hun beleidsadviseur/stafdirecteur op het gebied van kwaliteit en innovatie, onderwijs, kwaliteitszorg of HRM. Samen kun je ervoor zorgen dat zaken ook echt veranderen of verbeteren binnen je organisatie. Ieder vanuit de eigen rol, taak of specialisme. Je schrijft je in als duo.

Onderzoeksmatig leiderschap

Tijdens de leergang ontwikkel je jouw eigen onderzoeksmatig leiderschap. Hoe staat het met je onderzoekende vaardigheden? Welke rol zie jij voor jezelf en hoe werk je met elkaar aan ‘gespreid leiderschap’? Ook is er ruimte om ervaringen en feedback uit te wisselen met andere schoolbestuurders en -professionals.

Aan de slag met een onderzoeksmatige cultuur

Je krijgt daarnaast praktische handvatten voor het creëren van een onderzoekscultuur binnen jouw organisatie. Tussen de bijeenkomsten door ga je hiermee aan de slag, gekoppeld aan je eigen koersplan en actuele ontwikkelingen. Zo ben je bij de afsluiting van de leergang een eind op weg met een passende, integrale visie op onderzoeksmatig werken en evidence-informed onderwijs.

Goede balans tussen theorie en praktijk

Anje Ros (lector Leren en Innoveren bij Fontys Hogescholen) en Ingrid Janssen (bestuurder van Ambion) begeleiden de leergang. Samen zorgen zij voor een goede balans tussen de theoretische verdieping en de praktische uitvoering.

Na de leergang:

  • Heb je een integrale visie op onderzoeksmatig werken binnen jouw organisatie en verhoog je daarmee de onderwijskwaliteit
  • Weet je hoe je wetenschappelijke inzichten kan inzetten bij onderwijsvraagstukken
  • Heb je je eigen leiderschap en onderzoekend vermogen verder ontwikkeld
  • Kun je binnen jouw organisatie een onderzoekscultuur creëren en stimuleren
  • Heb je een netwerk van collega-bestuurders en -professionals op het gebied van lerende organisaties.

Praktische informatie

1 november 2022: Bijeenkomst 1: De onderzoekscultuur in beeld
16.30 – 19.30 uur: Utrecht

6 december 2022: Bijeenkomst 2: Onderzoeksmatig werken
18.45 – 21.00 uur: Utrecht

17 januari 2023: Bijeenkomst 3: Gespreid leiderschap
16.30 – 19.30 uur: Utrecht

7 maart 2023: Bijeenkomst 4: Lerende organisatie
18.45 – 21.00 uur: Utrecht

4 april 2023: Bijeenkomst 5: Duurzaam ontwikkelen binnen besturen en de sector
16.30 – 18.30 uur: Utrecht

Voor wie:Bestuurders en bovenschoolse staf
Kosten: € 2.250,- (excl. btw) voor een duo 
Aanmelden: In de leergang is ruimte voor maximaal 10 organisaties (duo van een bestuurder met adviseur/stafdirecteur). Ben je erbij? Aanmelden kan hieronder tot maandag 17 oktober a.s. via deze pagina.

Tijdens de leergang houden we ons aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid die op dat moment gelden.